Akcije spašavanja

Završena potraga - pronađeno tijelo nestalog hodočasnika

images/stories/Potraga_Medjugorje 12.jpg

Jučer (četvrtak, 30.05) je potražna grupa sačinjena od 5 pripadnika HGSS-a, stanice Posušje, 4 pripadnika GSS-a Tomilslavgrad i jednog člana HGSS-a Mostar pronašla tijelo nestalog talijanskog hodočasnika Renata Zambellia, čime je uspješno završena potraga za istim.

Opširnije...

Potraga za nestalim talijanskim hodocasnikom Renatom Zambellijem u Medjugorju

images/hgss-posusje.pngNakon dva dana neuspješnog traženja, policijska uprava Čitluk pozvala je gorsku službu spašavanja da organizira potragu za nestalim talijanskim državljaninom koji je u petak nestao na području Međugorja.

Ubrzo su angažirane sve spasilačke službe koje gravitiraju Međugorju. U vrlo kratkom vremenu se okupilo 173 sudionika potrage koji pretražili veliki dio terena istočno od Međugorja, ali nažalost nestali nije pronađen.

Opširnije...

Pronađeno tijelo stradalog alpinista Edvarda Retelja

images/Kamesnica_potraga_6.jpgNakon 24 satne potrage u 14.50 sati pronađeno je tijelo stradalog alpinista  Edvarda Retelja. Tijelo je pronađeno u podnožju 75-metarske litice preko koje je prošla lavina,  na nadmorskoj visini od oko1.100 metara. Markirao ga je potražni pas HGSS-a Aki, a ubrzo potom spašavatelji su ispod snijega pronašli i tijelo.

Opširnije...

Vježba spašavanja sa žičara – Blidinje

images/vjezbablidinj9.jpgOvog vikenda 14.,15.,16.12. 2012. godine članovi HGSS-a – stanice Posušje su sudjelovali na vježbi spašavanja sa žičara koja se održavala na Blidinju. Pored naših 8 članova na vježbi je sudjelovalo još 28 spašavatelja iz pet spasilačkih službi iz okruženja: HGSS - Mostar, Interventa spasilačka služba, GSS stanica Uskoplje, GSS Široki Brijeg i GSS Jablanica - ukupno 36 spašavatelja.

Opširnije...

Izvještaj s vježbe "Potraga Prenj 2012"

images/ruiste_potraga8.jpgNa obroncima planine Prenj, na lokalitetu Ruište, održana je velika međunarodna vježba GSS-a pod nazivom „Potraga Prenj 2012“ u organizaciji GSS BiH u formiranju.Vježba je predstavljala simulaciju potrage za nestalim zrakoplovom kroz koju su mnogobrojni sudionici vježbe demonstrirali vještine organizacije potrage i spašavanja koristeći suvremene metode digitalne kartografije, statistike, podataka s baznih stanica mobilnih operatera, civilnih i vojnih radara, angažman potražnih timova s potražnim psima, ljudskim i ostalim resursima.

Opširnije...

Najava: Vježba POTRAGA PRENJ 2012.

images/vjezba prenj.jpgU subotu, 01.12.2012.godine, sa početkom u 10 sati, bit će održana velika međunarodna vježba GSS u organizaciji GSS BiH u formiranju.

Vježba će biti održana na Prenju, na lokalitetu Rujište, 28km sjeverno od Mostara na 1050m nadmorske visine.

Opis vježbe:

simulacija potrage za nestalim zrakoplovom i njegovom posadom, organizacija potrage korištenjem suvremenih metoda digitalne kartografije, statistike, podataka sa baznih stanica mobilnih operatera, civilnih i vojnih radara, angažman potražnih timova sa potražnim psima, ljudskim i ostalim resursima. Nakon pronalaženja unesrećenih uslijedit će medicinsko zbrinjavanje i transport prema sanitetu koristeći tehnike štafetnih sidrišta, gelendera i tirolske prečnice.

Budući da je veliki broj pozvanih gostiju potvrdio svoj dolazak, vježba ima i međunarodni karakter, pored domaćih stanica GSS-a, u vježbi će sudjelovati Gorske Službe iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske.

Svim zainteresiranim građanima slobodan pristup i praćenje vježbe.

NAPOMENA ZA GOSTE: Lokacija održavanja vježbe dostupna je luksuznim automobilima.

Vježba GSS-a na Blidinju

images/gss_25.11_6.jpgU nedjelju (25.11) na Blidinju se održavala vježba pripadnika GSS-a. Na ovoj vježbi se okupilo oko 65 spašavatelja iz Posušja, Širokog, Mostara, Jablanice, Novog Travnika, Travnika, Livna i Tomislavgrada.

Vježbu su vodili instruktori GSS-a na čelu sa  gospodinom Zdenkom Marićem, instruktorom GSS-a iz Mostara.

Opširnije...

park1940300
park2940300
park4940300
park5940300