„Na Kamešnici, u potrazi za Kamenim mostom“

 

Naši planinari Ilija i Damir Čutura u nedjelju su se, planinarskom stazom iz Podgradine,  uspeli na najviši vrh Kamešnice.

Međutim, uspon na vrh Konj (1856 m n/v) tek je manji dio priče.

Članovi HPD Pločno Ilija i Damir s Konja su se zaputili na Kameni most, u njedrima planine skriveni objekt iznimne ljepote, za kojeg su čuli tek rijetki planinari.

 

Doživljaje  s uspona pročitajte u tekstu kojeg donosimo.

 

 

Kamešnica je planina koja se proteže u smjeru istok zapad, razdvajajući pri tom livanjsko od sinjskog polja a time i Bosnu i Hercegovinu od Republike Hrvatske.

Kamešnica je planina iznimne ljepote, koja me očarala prije par godina, pri prvom usponu na njen najviši vrh.

Najviši vrh Kamešnice zove se Konj, a nalazi se na 1856 m n/v, na BH strani planine.

Vjerojatno najljepša staza na vrh Konj vodi iz sela Podgradine, a za uspon na vrh planine ovom stazom predviđeno je četiri sata hoda.

Prije nekoliko dana naišao sam na podatak da se na Kamešnici nalazi spomenik prirode iznimne ljepote, koji još uvijek nema ime, a kojeg rijetki ljudi koji su ga posjetili zbog njegovog izgleda zovu Kameni most.

Nakon što sam to čuo razgovarao sam s većim brojem planinara iz Livna i Sinja, i tek negdje iz desetog pokušaja naišao sam na čovjeka koji je uopće čuo za postojanje ovog spomenika prirode.

Riječ je o jednom planinaru iz Livna koji mi je rekao da za Kameni most zna mali broj ljudi, na nj ne vodi nijedna markirana staza, a udaljen je od vrha Konj četrdesetak minuta hoda teško pristupačnim terenom.

Nakon što sam to čuo trebalo mi je samo na uspon nagovoriti susjeda Iliju, za što mi je trebalo približno četiri sekunde, i tako smo u nedjelju nas dvojica krenuli u potragu za Kamenim mostom.

Za uspon smo odabrali stazu iz Podgradine, koja svojom prvom polovicom vodi kroz gustu bukovu šumu, a drugom polovicom ide grebenom planine i pruža spektakularne vidike.

Na vrhu planine zatekli smo Nikolu Šolu iz Prisoja kod Tomislavgrada, koji se upravo spremao na povratak i koji nam je rekao da je Kamešnicu propješačio uzduž i poprijeko te da je poznaje kao vlastiti džep.

Kada smo mu rekli da planiramo potražiti Kameni most Nikola se prvo začudio da smo uopće čuli za nj a potom se ponudio da nas odvede.

Do kamenog mosta smo išli teško pristupačnim terenom, gdje svaki neoprezan korak može dovesti do loma noge ili do teže ozljede, a nakon 30 – 40 minuta hoda stigla je nagrada!

Napokon smo ugledali Kameni most, prirodni spomenik impozantnih dimenzija i iznimne ljepote.

Pri povratku na vrh Nikola nas je odveo i do kamenih gljiva odnosno do kamenih gromada koje su, zahvaljujući eroziji, poprimile oblik gljive, a prilikom povratka u Podgradinu dionicu puta išli smo izvan staze kako bismo vidjeli prirodno sklonište kojim su se u davna vremena služili hajduci a danas za nj malo tko uopće i zna.

Kolegi Nikoli Šoli Ilija i ja dugujemo veliku zahvalnost zbog toga što se ponudio da nam bude vodič.

Pri prvom odlasku u Livno obećao sam Nikoli donijeti jedan dar, što ću i učiniti, a ovim putem kažem: Nikola, hvala ti!

Što reći na kraju?

Mene Kamešnici svaki put iznova oduševi tako da su mi u nedjelju za fotografiranje trebale dvije memorijske kartice, odnosno više od 10 GB prostora, a o ljepoti ove predivne planine svjedoči i ovih nekoliko fotografija koje objavljujemo.

 

Autor teksta i fotografija: Damir Čutura

 

Više slika možete vidjeti u galeriji slika na sljedećem linku

 

http://posusje.net/index.php/galerija/category/47-uspon-na-kamesnicu-preko-kamenog-mosta

 

Template Design free joomla templates

park1940300
park2940300
park4940300
park5940300